Våre saker

Kort om noen av sakene vi har jobbet med siden stiftelsen:

1) Retur av private momsutlegg for offentlige anlegg
Saken som samlet oss var tilbakebetaling av merverdiavgift som vi har lagt ut for kommunen i forbindelse med bygging av offentlig infrastruktur. 
Våre medlemmer var unisont enige i at kommunens vedtak fra 2014 måtte balanseres slik at kommunen kun satt igjen med sin selvkost for å administrere ordningen.
En ordning som i sin tid ble innført nettopp for å redusere forskjellene mellom offentlige og private utbyggere. Dette fikk vi til sist medhold i av bystyret i vedtaket fattet av dem 24.04.24 i sak 50/24

2) Ny arealdel til kommuneplanen (KPA) og nye fylkeskommunale planer
Etter et eget temamøte og etterfølgende dialog med våre medlemmer, sendte vi våre innspill til alle disse overordnede planene i 2023.  Vår vurdering er at den nye KPA'en er mer hensiktsmessig enn den tidligere selv om vi gjerne skulle sett ytterligere forenklinger og tilpasninger på punktene hvor vi ikke fikk medhold. 

3) Økt fokus på forholdsmessighet knyttet til rekkefølgebestemmelser i reguleringsplaner.
En prosess som vi kontinuerlig vil følge nøye med på slik at medlemmene våre ikke må ta større risiko enn føringene i plan- og bygningsloven legger til grunn. 

4) Forenkling av rutinene rundt delovertakelser av utbyggingsområder.
Her er partene kommet lengre i hvordan dette kan løses på mer rasjonelt vis, men prosessen pågår og vil nok gjøre det i lengre tid fremover. 

5) Økt fokus på å vekte naturen høyere når offentlig infrastruktur (vei, vann og avløp) skal planlegges.
Samtalene har startet, men mange forskrifter og normaler står i veien for dette. Nylig endret regjering og storting den nasjonale veinormalen for å skape økt fleksibilitet. Dette gir håp om at vi også lokalt kan få aksept for at stigning på vei og fall på kloakk ikke nødvendigvis er viktigere enn å ta vare på mer natur i utbyggingsområdene. 

6) Grunneierfinansiering av infrastruktur
Vi har via kommunen kommet med våre innspill til andre høringsrunde knyttet til regjeringens forslag til ny modell for økt forutsigbarhet og samarbeid i utbyggingsområdene.  Kort oppsummert kan vi vel si at vi er betinget positive til denne modellen for noen prosjekter. Det er usikkerhet om og når denne modellen i det hele tatt vil bli innført.  

7) Taksonomien: EU-krav til bærekraftige valg i bygg- og anleggsbransjen
Vi deltok som arrangør av et fagseminar knyttet til dette omfattende EU-regelverket som stadig vil gjelde for større deler av samfunnet. Se mer info på vår LinkedIn-side HER.

8) Hjelp til de som trenger å bygge opp igjen samfunnet sitt helt fra bunnen av 
På vårt initiativ har vi sammen med kommunen og fylkeskommunen kjøpt inn busser til vennskapsbyen vår Mykolajiv i Ukraina. Mer info i Fvn's reportasje HER og vår info HER på LinkedIn. 

Saken fortsetter nedenfor bildet.

Å skape et godt tilbud av eneboliger og småhus er en viktig del av våre medlemmers virke. Her et eksempel fra Markestøheia i bydel vest.

Og litt om noen av sakene vi jobber med nå:

1) Samarbeide med kommunen for å skape stadig tydeligere retningslinjer for utforming og godkjenning av tekniske planer og landskapsplaner. 
Ny retningslinje for samarbeidet er utarbeidet og iverksatt. Kan lastes ned i bunnen av sida. Send gjerne dine erfaringer rundt dette samarbeidet til oss i styret. 

2) Skape ei ny, tydelig og omforent tidslinje for overlevering av offentlig infrastruktur.
Dette arbeidet er helt i sluttfasen. Du kan laste ned siste versjon av tidslinja nedenfor.

3) Bidra til at ny strategi for tilsyn er virkelighetsorientert og gir ønskede resultater
Utbyggerforeningen deltar i høringsgruppen sammen med EBA, byggmesterforeningen, arkitektforeningen m. fl. Første møte er avholdt, innspill innsendt.  

4) Få normalisert garantikravene knyttet til utbygging av offentlig infrastruktur
Her har vi påpekt den vesentlige urimeligheten i at vi lokalt i vår kommune må stille økonomiske garantier langt utover det de norske standardene NS 8405 pkt. 9.3 og 8406 pkt. 8 legger til grunn. Arbeidet rundt dette forholdet forsterkes utover høsten. 

5) Strategi for Kristiansand Næringsselskap AS (KNAS)
Sammen med tre andre foreninger som representerer næringslivet, jobber vi nå med å gi konstruktive innspill til debatten rundt den kommende revideringen av kommunens eierskapsstrategi for KNAS.

6) Veien videre for Lagmannsholmen
Utbyggerforeningen er naturlig nok opptatt av at dette svært viktige området transformeres på en kompetent, balansert og langsiktig måte.
Målet må være at vi om en generasjon kan snu oss rundt å konstatere at utflyttingen av containere og innflyttingen av en riktig blanding av folk, kultur, natur og næringsliv bidro til å løfte hele kommunen.
Vi samarbeider derfor med de tre øvrige foreningene slik at næringslivet får en samlet og tydelig stemme inn i planleggingsprosessen som starter for fullt i disse dager. Se reportasje fra Fvn HER.